Masatoshi Nakayama

Masatoshi Nakayama (1913 – 1987)

Nakayama Sensei præsenterede Karate til Verdenen.

 

Masatoshi Nakayama Sensei er født i Yamaguchi, Honshu, Japan 1913. Han bestod afgangseksamen fra Takushoko Universitet i 1937 og tog til Peking, Kina for at studere kinesisk og forskellige kinesiske kamparter.

 

Han var en fremtrædende elev af Gichin Funakoshi den moderne karates fader, i mere end 25 år, indtil Gichin Funakoshis død i 1957. Nakayama Sensei var tæt på Gichin Funakoshi og assisterede ved demonstrationer og med undervisning.

 

Da Gichin Funakoshi døde, blev Nakayama Sensei den 2. chefinstruktør for Japan Karate Association. Nakayama Sensei er ansvarlig for globaliseringen af Karate igennem 1960 og 1970erne, hvor færdiguddannede instruktører fra hans (JKA) elite instruktørprogram blev sendt ud i verden for at introducere og udvikle Karate.

 

Nakayama Sensei bliver også krediteret for at have lavet regler for (Shiai) konkurrence kamp. På den tid (sidst i 1950erne) var forsøget på at introducere det sportslige aspekt i en kampkunst meget kontroversielt.

 

Nakayama Sensei gav det brede Karate publikum adgang til Gichin Funakoshis ideer, da han skrev en serie af instruktionsbøger (Dynamic Karate og senere serien Best Karate) Nakayama Sensei producerede også film og video med udførlige tekniske og praktiske informationer om Kihon, Kata og Kumite. Disse bøger, film og videoer var baseret på Nakayama Senseis indgående studier af principper for kinesiolegi, anatomi og psykologi.

 

Selvom Nakayama Sensei boede i Japan som chefinstruktør for Japan Karate Association, rejste Nakayama Sensei uafbrudt verden rundt indtil hans død, for at give undervisning og demonstrationer i Karate.

 

Masatoshi Nakayama Sensei døde den 15.april 1987 i en alder af 74 år. Han huskes af dem som har trænet med ham som en meget fair men krævende instruktør, som viste naturlig høflighed og respekt til alle han mødte.

Skriv et svar