Gichin Funakoshi

Gichin Funakoshi (1868 – 1957)

I dag er Karate en kampkunst som ikke kun bliver trænet i Japan, men over hele verden. Før Gichin Funakoshi var Karate kun en regional kunstart på øen Okinawa.

 

Gichin Funakoshi lærte Karate af mestrene Yasutsune Asato og Yasutsune Itosu over en lang årrække.

 

Da den Japanske flåde besøgte Okinawa trænede udvalgte sømænd Karate under ledelse af Gichin Funakoshi. Fordi kampkunsten var så kraftfuld, besluttede Flåden ikke at adoptere Karatekunsten.

 

I marts 1921 besøgte kronprins Hirohito Okinawa på sin tur til Europa. Under dette besøg blev Gichin Funakoshi bedt om at lede en offentlig opvisning i Karate. Opvisningen blev sammen med Gichin Funakoshi udført af udvalgte elever i Grand Hall i Shuri slottet.

 

I maj 1922 rejste Gichin Funakoshi til Tokyo for at deltage i den første Budo og Psykisk uddannelses fremvisning sponsoreret af ministeriet for uddannelse, for at fremvise Okinawas selvforsvarskunst “Karate”. Dette var den første opvisning af Karate i Japan.

 

Efter denne opvisning gav Gichin Funakoshi mange opvisninger og lektioner i Karate for at møde mange krav fra skoler, offentlige instanser samt Jigoro Kano (grundlægger af moderne Judo). Hoan Kosugi (en berømt kunstner) var sammen med Jigoro Kano en meget vigtig brik i udviklingen af Karate I japan, da de begge var medvirkende til at overtale Gichin Funakoshi til at blive i Japan og undervise i Karate. Gichin Funakoshi blev i Tokyo og begyndte udbredelsen af Karate under navnet “Karate Kenkyukai” ved at undervise på forskellige universiteter og politi.

 

I 1924 ændrede Gichin Funakoshi navnet Kina-hånd til Kara-Te (tom-hånd).

 

I 1936 var det lykkedes for nogle af Gichin Funakoshi’s tilhængere at rejse penge nok, til at bygge den første uafhængige Karate-dojo i Japan. Det var elever af Funakoshi som gav dojoen navnet Shoto-kan. Shoto betyder “fyrre bølger” (pine waves) og var det kunstnernavn Funakoshi brugte til at signere sine kalligrafi med. Kan betyder bygning. Gichin Funakoshi’s Karatestil er nu kendt over hele verden som SHOTOKAN og er idag den mest udbredte stilart af alle.

 

Gishin Funakoshi døde i april 1957 i en alder 89 år.

Skriv et svar